01 juni 2023 - Blogs

China, een land doordrenkt van rijke geschiedenis en cultuur, heeft altijd al bekend gestaan om zijn waardevolle bijdragen aan de wereld. Naast de Grote Muur en het Terracottaleger heeft China een ander kostbaar juweel dat lang over het hoofd is gezien: Bayberry, ook wel bekend als het "Chinese goud". Deze bes, afkomstig van de Myrica rubra-boom, wordt al eeuwenlang gekoesterd vanwege zijn voedingswaarde en medicinale eigenschappen. In dit blogartikel zullen we dieper ingaan op de fascinerende geschiedenis en het gebruik van Bayberry, en ontdekken waarom het de reputatie heeft verworven als een waardevolle schat uit het Verre Oosten.

Bayberry: Het Chinese Goud

De geschiedenis van Bayberry

De geschiedenis van Bayberry kan worden teruggevoerd tot het oude China, waar het al in de traditionele geneeskunde werd gebruikt vanwege zijn helende eigenschappen. De vrucht werd niet alleen gewaardeerd om zijn rijke smaak, maar ook om zijn vermogen om de spijsvertering te bevorderen en het immuunsysteem te versterken. Bayberry werd ook gebruikt in de traditionele Chinese kruidengeneeskunde voor de behandeling van aandoeningen zoals verkoudheid, diarree en koorts.

Voedingswaarde en culinair gebruik van Bayberry

Naast zijn medicinale toepassingen staat Bayberry ook bekend om zijn voedingswaarde. De vrucht zit boordevol vitamines en mineralen, waaronder vitamine C, kalium en vezels. Deze voedingsstoffen dragen bij aan een gezond immuunsysteem en een goede spijsvertering. Bayberry wordt vaak vers geconsumeerd, maar kan ook worden verwerkt tot sap, jam, gelei en wijn. Het heeft een unieke, zoetzure smaak die veel mensen aanspreekt.

In de Chinese keuken wordt Bayberry vaak gebruikt als smaakmaker in verschillende gerechten. Het kan worden toegevoegd aan desserts, zoals taarten en ijs, maar ook aan hartige gerechten zoals stoofschotels en sauzen. De vrucht wordt ook gedroogd en gebruikt in thee, waar het een verfrissende en verkwikkende smaak geeft. Het culinaire gebruik van Bayberry is niet alleen beperkt tot China; in de afgelopen jaren heeft het ook aan populariteit gewonnen in andere delen van de wereld, waar het wordt gewaardeerd om zijn unieke smaakprofiel en voedingswaarde.